Kurumsal kimlik nedir?



Kurumsal kimlik olarak nitelendirilen kavram aslında adından da rahatlıkla anlaşılacağı gibi bir firmanın, kurumun, vakfın ya da bu tip başka oluşumların hem şirket içinde hem de şirket dışında duruşunu, davranışını, imajını temsil eden kavram, yani şirketin kimliğidir.

Bir başka deyişle kurumsal kimlik firmanın iç ve dış dünyada görünen yüzüdür. Kurumsal kimlikler firmalarda ortaya çıkabilecek olan kimlik kargaşasını yok eder. Aynı zamanda iyi tasarlanmış bir kurumsal kimlik firmaların, müşterilerin ya da hitap edilen hedef kitlenin gözünde prestij kazanmalarını, firmaların saygınlığının artmasını sağlar. Ayrıca, etkili ve akılda kalıcı şekilde oluşturulmuş bu kimlikler firmalar tarafından da özümsendiğinde, müşterilerin gözünde firmalara olan güveni artırarak, firmaların akıllarda daha çok yer etmesine olanak sağlar.


Kurumsal kimlik oluşturma

Kurumsal kimliği oluştururken firmalar kimliğin tasarımına çok özen göstermeli hatta bunun için alanlarında uzman profesyonellerle çalışmalıdırlar. Çünkü bu kimlikler bir nevi kurumun imzası görevini göreceklerdir ve bir kez kullanılmaya başlandıktan ve insanlar oluşturulan bu kimlikle firmaları kafalarında bağdaştırdıktan sonra, firmalar için tekrar bir kimlik oluşturmak çok zor ve zahmetli bir süreç olacaktır.

1 – Logo & Slogan
Logo tasarımı ve slogan bir kurumsal kimliğin oluşumundaki en önemli iki öğedir. Tüketicinin bir markayla ilgili ilk dikkatini çeken öğe o markanın logosudur. Ardından okuduğu slogan. Sadece birkaç kelimeden oluşan bir slogan, markanın yaptığı iş ve sundukları hakkında pek çok ipucuverebilir. Bu nedenle hayli önemlidir.

2 – Kurumsal Renk ve Font
Kurumsal renkler ve fontlar bir markanın gölgesi gibidir, markayı olduğuher yerde takip eder. Kurumsal web-siteleri, resmi evraklar, zarflar, kartvizitler, dosyalar vb. her yerde onların izi ve yansımaları mutlaka vardır, bu nedenle seçerken çok dikkat edilmesi gerekir. Her kurumsal renk mutlaka belli bir fikri temsil ediyor olmalıdır. Kurumsal renkler bir nevi müşterilerinize vermek istediğiniz mesajların, duyguların sembolü olmalıdır. Pozitif duygular uyandırmalı, ürünlerinizi satın almayayönlendirmelidir.

Kurumsal Kimlik Neden Gereklidir



Kurumsal kimliğin olmadığı firmaların çoğunda yapı büyümüş ancak olaylara ve durumlara karşı şirket içinde gösterilen reaksiyonlar tamamen o anda orada yetkili bulunan insanın tavrına bağlı bir hal almaya başlamıştır. Bu durum, hem şirket içinde çalışanları hem de şirket dışından o firma ya da kuruluştan hizmet alan kurum ya da kişileri ve firma dışında diğer temas halinde olunan insanları olumsuz olarak etkilemeye başlar. Bu kişi ya da kuruluşlar yaşanan karmaşa ve davranış farklılıkları nedeniyle bir süre sonra sizin firmanızı tercih etmemeye başlayabilirler.

Örneğin eğer şirketiniz kurumsallaşmamış ve standart bir hizmet kalitesini sunamıyorsa, satış kanalınızda görevli bir insan başka bir firmaya geçince onunla birlikte müşteriniz de sizi terk edecektir. Çünkü o müşteri sizin ürün ya da hizmetinizin standart ve zaman ya da kişiye göre değişmeyecek yapısından dolayı değil, sizin müşteri temsilcinizin sohbetini sevdiği için sizden çeşitli ürün ve hizmetleri alıyordur. Aynı ürün ya hizmet kalitesini eski müşteri temsilcinizin gittiği firmada da bulacağına ikna olduğu anda sizin firmanızı terk etmemesi için hiçbir neden kalmamıştır.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?

  • Web Tasarım Programları

    Web sitelerine ihtiyaç artıkça web tasarım programları da artış gösterdi. Program...
  • HTML5 Nedir?

    Hyper Text Markup Language kelimelerinin, Türkçe ifade ile "Zeng...
  • Javascript Nedir?

    Her an gelişen teknolojinin içindeki web sayfalarının, son dönemlerde güzel şekille...
  • Domain (Alan Adı) Nedir ?

    Alan adınızın uygun, kolay ve hatırlanabilir olması, ulaşılabilirlik açısından oldukça...
  • CSS Nedir?

    CSS bir kısaltmadır. “Cascading Style Sheets” kelimesinin baş harflerinden oluşur. Dilim...