Bir Topluluğa moderatörlük yapma


Bir Topluluğa moderatörlük yapma

Yeni bir Topluluk oluşturduğunuzda, Topluluğun sahibi olursunuz ve başka kullanıcıları moderatör veya sahip yapabilirsiniz. 

Bir Topluluk sahibi:

  • Kullanıcıları Topluluğa katılmaları için davet edebilir
  • Topluluğa katılma isteklerini onaylayabilir
  • Toplulukta kullanıcı yasaklayabilir veya kaldırılabilir
  • Topluluk hakkındaki bilgileri düzenleyebilir
  • Topluluğu silebilir
  • Topluluğun diğer üyelerini moderatör veya sahip yapabilir
  • Moderatörlerin ve sahiplerin rollerinin düzeylerini düşürebilir
  • Topluluktaki yayınları ve yorumları denetleyebilir

Oluşturmadığınız bir Topluluğun da moderatörü olabilirsiniz.

Bir Topluluk moderatörü:

  • Kullanıcıları Topluluğa katılmaları için davet edebilir
  • Topluluğa katılma isteklerini onaylayabilir
  • Toplulukta kullanıcı yasaklayabilir veya kaldırılabilir
  • Topluluk hakkındaki bilgileri düzenleyebilir
  • Topluluktaki yayınları ve yorumları denetleyebilir
  • Moderatörlükten üyelik seviyesine geçebilir

Not: Topluluğun üyeleri askıya alınırsa sahipler ve moderatörler bazı işlemleri yapamayabilir.

Bir Topluluktan kullanıcı kaldırma veya bir kullanıcıyı yasaklama

Bir kullanıcı kaldırıldığında bu kullanıcının Topluluktan ayrılması sağlanmış olur, ancak kullanıcı isterse Topluluğa tekrar katılabilir. Bir kullanıcı yasaklandığında ise, yasağı kaldırılana dek kullanıcının Topluluğa bir daha katılması mümkün olmaz.

Bir kullanıcı kaldırdığınızda veya yasakladığınızda, bu kullanıcının ilgili Toplulukta paylaştığı yayınlar ve yaptığı yorumlar Topluluktan kaldırılmaz.

Bir Toplulukta kullanıcı kaldırmak veya yasaklamak için Toplulukta sahip ya da moderatör rolünde olmanız gerekir.

  1. Kullanıcı kaldırmak veya yasaklamak istediğiniz Topluluğu açın.
  2. Topluluk üyelerinin resimlerini tıklayın veya dokunun.
  3. Kaldırmak veya yasaklamak istediğiniz kullanıcının yanındaki menü simgesine dokunun veya tıklayın.
  4. Topluluğa Katılmasını Yasakla veya Topluluktan Kaldır'ı seçin.

Bir kullanıcıyı Topluluğunuzun moderatörü veya sahibi yapma

Bir kullanıcıyı Topluluğunuzun moderatörü veya sahibi yapabilirsiniz. Bir kullanıcıyı sahip yapabilmeniz için kullanıcının önce moderatör olması gerekir. 

  1. Bir kullanıcıyı moderatörü veya sahibi yapmak istediğiniz Topluluğu açın.
  2. Topluluk üyelerinin resimlerini tıklayın veya dokunun.
  3. Rolünü yükseltmek istediğiniz kullanıcının yanındaki menü simgesine dokunun veya tıklayın.
    1. Bir bilgisayarda veya iOS uygulamasında, Üyelikten moderatörlüğe yükselt veya Moderatörlükten sahipliğe yükseltseçeneğini belirleyin. 
    2. Android uygulamasında, Moderatörlüğe yükselt veya Sahipliğe yükselt seçeneğini belirleyin.

Artık bir kullanıcının Topluluğunuzun moderatörü veya sahibi olmasını istemiyorsanız yukarıdaki adımları uygulayın ve seçim yapın:

  • Bir bilgisayarda veya iOS uygulamasında: Moderatörlükten üyeliğe düşür veya Sahiplikten moderatörlüğe düşür
  • Android uygulamasında: Üyeliğe düşür veya Moderatörlüğe düşür.

iOS uygulamasında:

  1. Bir kullanıcıyı moderatörü veya sahibi yapmak istediğiniz Topluluğu açın.
  2. Menüyü açın.
  3. Web'de görüntüle'yi seçin.
  4. Yukarıdaki adımları uygulayın.

Bir kullanıcıyı Topluluğunuza katılması için davet etme

Kullanıcıları Topluluğunuza katılmaları için davet edebilirsiniz. Topluluğunuza kullanıcı davet etmek, Topluluğunuzla ilgili bir yayın oluşturup bunu söz konusu kullanıcıyla paylaşmanıza olanak verir. "Gizli" veya "katılma isteğinde bulunulan" Topluluklar söz konusu olduğunda kullanıcı, yalnızca moderatörlerin ve sahiplerin görebileceği "Davet edilen" üye listesine eklenir.  

  1. Kullanıcı davet etmek istediğiniz Topluluğu açın.
  2. Paylaş simgesini tıklayın veya dokunun.
    1. Bilgisayarda: .
    2. iOS uygulamasında: .
    3. Android uygulamasında: .
  3. Bir menü görünürse Kullanıcı davet et'i seçin.
  4. Kimi davet etmek istediğinizi seçin ve sonra da yayınınızı paylaşın.

"Gizli" veya "katılma isteğinde bulunulan" Topluluklar söz konusu olduğunda mevcut bir davetiyeyi iptal edebilirsiniz:

  1. Davetiyesini iptal etmek istediğiniz Topluluğu açın.
  2. Topluluk üyelerinin resimlerini tıklayın veya dokunun.
  3. Listeyi "Davet edilenler" görünecek şekilde filtreleyin.
  4. Kullanıcının adının yanındaki menü simgesine dokunun veya tıklayın.
  5. Davetiyeyi iptal et seçeneğine dokunun veya tıklayın.

Topluluğunuzdan yayın veya yorum kaldırma

Üyelerin Topluluğunuzda paylaştığı yayınları veya yaptığı yorumları denetleyebilirsiniz.

Topluluğunuzdan bir yayın veya yorum kaldırdığınızda:

  • Yapan kullanıcı hariç, Topluluğunuzdaki hiç kimse söz konusu yayını veya yorumu göremez, paylaşamaz, yorum yapamaz veya +1'leyemez.
  • Yayın başka bir Topluluk veya Koleksiyonla yeniden paylaşılmışsa kullanıcılar yayını orada görebilir.
  • Kullanıcılar yayını, paylaşan kullanıcının profilinde görmeye devam edebilir.

Topluluğunuzdaki bir yayını veya yorumu denetlemek için:

  1. Topluluğunuzdan kaldırmak istediğiniz yayını veya yorumu açın.
  2. Menü simgesine dokunun veya tıklayın.
  3. Kaldır, Yorumu kaldır veya Yayını kaldır seçeneğini tıklayın veya dokunun.

Bazı yayınlar otomatik olarak potansiyel spam şeklinde sınıflandırılabilir. Bu yayınlar, topluluk içinde yalnızca, yayınları kabul etme veya reddetme kararı vermesi gereken topluluk sahiplerine ve moderatörlere gösterilir.

Bir e-posta adresini davet ettiyseniz bu adresin sahibi olan kullanıcı Topluluğa katılması için kendisini davet eden bir e-posta alır (daha önce bu türde e-postaları almak istemediğini belirtmemişse). Söz konusu e-postada davet ettiğiniz kullanıcı veya başka herhangi bir kişi tarafından bir kez kullanılabilecek bir Topluluğa katılım bağlantısı bulunur.

Örneğin, davet ettiğiniz kişi e-postadaki bağlantıyı tıklamadan Topluluk davetiyesi e-postasını başka bir kişiye yönlendirirse kendisine yönlendirilen bu iletiyi alan kişi e-postadaki bağlantıyı kullanarak Topluluğa katılabilir. Ayrıca, Topluluğa bir e-posta adresini davet ettiğinizde diğer moderatörler ve sahipler de bu davetiyeyi görürler.

Bir kullanıcı, herhangi bir kişinin katılabileceği bir topluluğa, Google+ hesabıyla ilişkili olmayan bir e-posta adresini davet ettiyse, davet edilen söz konusu kullanıcının davetiyesini göremez veya bu davetiyeyi iptal edemezsiniz. 

"Bu Topluluğu paylaş" düğmesini tıklayan herkes ilgili topluluğu paylaşabilir. Bu düğmeyi tıkladığınızda ilgili Topluluğun sayfasına bağlanan bir Google+ yayını oluşturmuş olursunuz. Ancak bu yayın kullanıcıların kabul edebilecekleri veya reddedebilecekleri gerçek bir davetiye olmayacaktır.

Not: Tüm özellikler, tüm platformlarda kullanılabilir değildir. Aradığınızı bulamıyorsanız lütfen farklı bir cihaz kullanmayı deneyin.

İçeriğe daha güçlü filtreler ekleme veya bu tür filtreleri kaldırma

Topluluğunuzun akışına ulaşan spam niteliğinde, uygunsuz veya müstehcen içeriğin oranını düşürmek için daha sert filtreleme ölçütlerini etkinleştirebilirsiniz. Topluluğunuzda bu içerik denetimi zaten etkin durumdaysa, bu denetimi devre dışı bırakmanız da mümkündür:

  1. Filtre ayarı yapmak istediğiniz Topluluğu açın.
  2. Menüyü açın.
  3. Topluluğu düzenle'ye dokunun veya tıklayın.
  4. İçerik denetimleri'ni açın veya kapatın.
  5. Bitti'ye dokunun veya tıklayın.

Not: Bu ayar açık durumdayken, Google+'nın içerik filtresinin, şüpheli görülen yayınları işaretleme olasılığı daha yüksek olacaktır. Engellenen bu yayınları moderatör sırasında görebilirsiniz.


Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?