CSS bir kısaltmadır. “Cascading Style Sheets” kelimesinin baş harflerinden oluşur. Dilimizdeki anlamı: Basamaklı Stil Sayfası.
Stiller, bir HTML elementinin nasıl görüneceğini belirleme olanağı sağlar.
Stiller HTML 4.0’da bir problemi çözmemizi sağlar. Siteyi görselleştirme!
HTML dosyamızın daha anlaşılır olmasını sağlar. Stillerimiz tek bir dosyada toplanır ve kolaylıkla okunur – değiştirilir.
Stil dosyalarımızın uzantısı *.css dir. CSS Dosyası birçok stil barındırabilir.
CSS Büyük Bir Problemi Çözüyor!
HTML ilk ortaya çıktığında siyah beyaz bir televizyondan farksız değildi. Her zaman aynı kodlar kullanılır ve aynı biçimde yazılar görünürdü. Örneğin bir H1 elementiyle başlık yazıp farklı bir yerdeki H1 elementini değişik bir renk ve tarzda gösteremiyorduk.
HTML 3.2 ile elementler bazı yeni özellikler kazandı. Örneğin FONT elementine color özelliği eklendi. Tabi bu da tam bir çözüm değildi.
Ne zaman ki HTML 3.2 çıktı, dünya değişti! Artık CSS vardı, üstelik günümüzde tüm tarayıcılar CSS desteklemektedir!
CSS Hayat Kurtarır!
Biraz abartı mı oldu? Ancak şurası kesin. İşimizi kolaylaştırıyor. CSS, HTML de kullanılan elementlerin (tag) nasıl görüneceğini bildirir. Bu doğru. Peki ya başka?
Stiller css uzantılı dosyalara kaydedilerek kullanılır, görüntüyü hızlı ve etkili bir şekilde değiştirmenize yarar, düzenlemesi kolaydır, web sitenize kod fazlalığı yaratmaz. İşte bu kadar marifetli.
Bir CSS Koduna Bakış
Bir CSS kodu iki temel bileşenden oluşur. Biri element ve stilleri birbirinden ayıran bir seçim. Diğeri ise bir ya da daha fazla özelliği bildirdiğimiz ifade bölümü.
Seçim genel olarak stilini belirleyeceğimiz HTML elementidir, h1, a, body, p gibi.
İfadeler ise sürekli olarak özellik: değer; şeklinde { ve } işaretleri arasında sıralanırlar.
CSS Örneği
Bir css ifadesi her zaman noktalı virgül (;) ile biter. İfadeler bir kıvrımlı parantez içinde yer alır. Aşağıdaki örneğe bakalım:
p { color: red; text-align: center; }
Yukarıda tek satırda belirttiğimiz kodları istersek aşağıdaki şekilde de yazabiliriz. Daha anlaşılır olacaktır:
p
{
color: red;
text-align: center;
}
CSS de Açıklama Kullanmak
Her programlama dilinde ve HTML de de olduğu gibi bazen kullanıcıların görmeyeceği ancak bizim için referans olacak açıklamalar yazmak gerekebilir. Bu durum için CSS de /* açıklama */ kullanılmaktadır:
/* Paragraf Stilim */
p
{
/* Renk kırmızı olacak */
color: red;
/* Ortalanmış olacak */
text-align: center;
}