Grafiğe eğilim veya hareketli ortalama çizgisi ekleme

Grafiğe eğilim veya hareketli ortalama çizgisi ekleme

Şunlara Uygulanır: Excel 2016 , Word 2016 , PowerPoint 2016 , Excel 2013 , Word 2013 , Diğer...
 

Oluşturduğunuz bir grafikte veri eğilimlerini veya ağırlıklı ortalamaları göstermek için bir eğilim çizgisi ekleyebilirsiniz. Gelecekteki değerleri tahmin etmeye yardımcı olması için bir eğilim çizgisini gerçek verinin ötesine de uzatabilirsiniz. Örneğin, aşağıdaki doğrusal eğilim çizgisi gelecekteki üç aylık dönemi tahmin eder ve gelecekteki satışların artacağını belirten yukarı yönelmiş bir eğilim çizgisini net şekilde gösterir.

Eğilim çizgisi grafiği

İçin bir eğilim çizgisi ekleyebilir , alan, çubuk, sütun, çizgi, hisse senedi, dağılım ve kabarcık dahil olmak üzere, yığılmış olmayan 2B grafik.

Şunları yapamazsınız eklemek için bir eğilim çizgisi bir yığılmış, 3-b, radar, pasta, yüzey veya halka grafik.

Eğilim çizgisi ekleme

  1. Grafiğinizde, eğilim çizgisi veya ağırlıklı ortalama eklemek istediğiniz veri serisi'ni tıklatın.

    Eğilim çizgisi, seçtiğiniz veri dizisinin ilk veri noktasında başlayacaktır.

  2. Grafiğin sağ üst köşesinin yanındaki Grafik Öğeleri düğmesine Grafik Öğeleri düğmesi tıklayın.

  3. Eğilim çizgisi kutusunu seçin.

  4. Farklı bir tür eğilim çizgisi seçmek için Eğilim çizgisi'nin yanındaki oku ve ardından Üstel, Doğrusal Tahmin veya İki Dönemli Hareketli Ortalama'yı tıklatın. Başka eğilim çizgileri için Diğer Seçenekler'i tıklatın.

  5. Diğer Seçenekler'i seçerseniz, Eğilim Çizgisi Seçenekleri altındaki Eğilim Çizgisini Biçimlendir bölmesinden istediğiniz seçeneği tıklatın.

    Kitap resmi

    • Polinom'u seçerseniz, Sıra kutusuna bağımsız değişkenin en yüksek üssünü yazın.

    • Hareketli Ortalama'yı seçerseniz, Dönem kutusuna hareketli ortalamayı hesaplamak için kullanmak istediğiniz dönem sayısını yazın.

İPUCU : Eğilim çizgisi en çok R kare değeri (eğilim çizgisi için tahmin edilen değerlerin gerçek verilerinize ne kadar yakın olduğunu gösteren 0-1 arasında bir sayı) 1 veya 1'e yakınsa doğrudur. Verilerinize eğilim çizgisi eklediğinizde, Excel onun R kare değerini otomatik olarak hesaplar. İsterseniz Grafik üzerinde R-kare değerini görüntüle kutusunu tıklatarak bu değeri grafiğinizde gösterebilirsiniz (Eğilim Çizgisini Biçimlendirbölmesi, Eğilim Çizgisi Seçenekleri).

Aşağıdaki bölümlerde tüm eğilim satırı seçenekleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 
Doğrusal eğilim çizgisi

Basit doğrusal veri kümeleriyle kullanılan en uygun düz çizgiyi oluşturmak için bu tür eğilim çizgisini kullanın. Veri noktalarındaki desen bir çizgiye benziyorsa, veriniz doğrusaldır. Doğrusal bir eğilim çizgisi genellikle bir şeyin sabit oranda arttığını veya azaldığını gösterir.

Doğrusal eğilim çizgisi, bir çizgiye uyan en küçük kareleri hesaplamak için bu denklemi kullanır:

denklem

burada, m eğimi, b kesişmeyi gösterir.

Aşağıda doğrusal eğilim çizgisi, buzdolabı satışlarının 8 yıl boyunca tutarlı bir şekilde arttığını göstermektedir. R kare değerinin (eğilim çizgisi için tahmin edilen değerlerin gerçek verilerinize ne kadar yakın olduğunu gösteren 0-1 arasındaki bir sayı) 0,9792 olduğuna, başka bir deyişle, çizginin verilere iyi uyduğuna dikkat edin.

Ayrıntılı hücre bilgileri

 
Logaritmik eğilim çizgisi

En uygun kıvrımlı çizgiyi gösteren bu eğilim çizgisi, verideki değişim oranı hızla arttıktan veya azaldıktan sonra sabitleştiği durumlarda çok işe yarar. Logaritmik bir eğilim çizgisi hem eksi hem de artı değerleri kullanabilir.

Doğrusal eğilim çizgisi, noktalara uyan en küçük kareleri hesaplamak için bu denklemi kullanır:

denklem

burada, c ve b sabittir, ln ise doğal logaritma işlevidir.

Aşağıdaki logaritmik eğilim çizgisi, hayvanların sabit büyüklükteki bir bölgede tahmin edilen nüfus artışını gösterir; alan küçüldükçe hayvan nüfusu sabitlenmiştir. R kare değerinin 0,933 olduğu, başka bir deyişle veriler için oldukça uygun olduğu görülmektedir.

.

 
Polinom eğilim çizgisi

Bu eğilim çizgisi veride artma-azalmalar olduğunda çok işe yarar. Örneğin, geniş bir veri kümesindeki kar ve zararları çözümlerken kullanışlıdır. Polinomun sırası, verideki artma-azalma sayısına veya eğride görünen bükülme (tepeler ve vadiler) sayısına bağlı olarak belirlenir. Bir Sıra 2 polinom eğilim çizgisinin genellikle yalnızca tek bir tepesi veya vadisi vardır. Sıra 3'ün genellikle bir veya iki tepesi ya da vadisi vardır. Sıra 4'ün ise genellikle en çok üç tepesi veya vadisi vardır.

Polinom veya eğrisel eğilim çizgisi, noktalara uyan en küçük kareleri hesaplamak için aşağıdaki denklemi kullanır:

denklem

burada, b ve Değişken sabittir.

Aşağıdaki Sıra 2. polinom eğilim çizgisi (bir tepe), sürüş hızı ile yakıt tüketimi arasındaki ilişkiyi göstermektedir. R kare değerinin 0,979 olduğuna, başka bir deyişle 1'e yakın, dolayısıyla da çizginin verilere iyi uyduğuna dikkat edin.

Polinomsal eğilim çizgisi olan dağılım grafiği

 
Üssel eğilim çizgisi

Eğri bir çizgi gösteren bu eğilim çizgisi özel bir oranda artan ölçüleri karşılaştıran veri kümelerinde çok yararlıdır. Örneğin, yarış arabasının 1 saniyedeki ivmesi. Veriniz sıfır veya negatif değer içeriyorsa üssel eğilim çizgisi oluşturamazsınız.

Üssel eğilim çizgisi, noktalara uyan en küçük kareleri hesaplamak için aşağıdaki denklemi kullanır:

denklem

burada, c ve b sabittir.

NOT : Verileriniz negatif değerler veya sıfır içeriyorsa bu seçenek kullanılamaz.

Aşağıdaki mesafe ölçüm grafiği saniyedeki mesafeyi metre cinsinden göstermektedir. Üssel eğilim çizgisi, artan ivmeyi açıkça göstermektedir. R kare değerinin 0,986 olduğu, başka bir deyişle, çizginin verilere neredeyse tümüyle uyduğu görülmektedir.

Son ileti çubuğu işaretlenmiş

 
Üstel eğilim çizgisi

Bu eğilim çizgisi, veri değerleri sabit olarak yükselen oranlarda arttığında veya azaldığında kullanılan bir eğri çizgi göstermektedir. Veriniz sıfır veya negatif değerler içeriyorsa üstel eğilim çizgisi oluşturamazsınız.

Üstel eğilim çizgisi, noktalara uyan en küçük kareleri hesaplamak için bu denklemi kullanır:

denklem

burada c ve b sabittir, e ise doğal logaritma tabanıdır.

Aşağıdaki üstel eğilim çizgisi, eskiyen bir nesnenin içindeki azalan karbon 14 miktarını göstermektedir. R kare değerinin 0,990 olduğunu, bir başka deyişle, çizginin nerdeyse verilere mükemmel bir şekilde uyduğunu görüyoruz.

Chart with an exponential trendline

 
Hareketli Ortalama eğilim çizgisi

Bu eğilim çizgisi, verideki deseni veya eğilimi daha açık göstermek için veriyi düz bir hale getirir. Bir hareketli ortalama belirli bir sayıda veri noktası (Dönem seçeneğiyle ayarlanan) kullanır, onların ortalama değerini alır ve ortalamayı çizgideki nokta olarak kullanır. Örneğin, Dönem2'ye ayarlıysa, ilk iki veri noktasının ortalaması hareketli ortalama eğilim çizgisinde ilk nokta olarak kullanılır. İkinci ve üçüncü veri noktalarının ortalaması eğilim çizgisinde ikinci nokta olarak kullanılır ve böyle devam eder.

Hareketli ortalama eğilim çizgisi bu denklemi kullanır:

denklem

Bir hareketli ortalama eğilim çizgisindeki nokta sayısı, serideki toplam nokta sayısından dönem için belirttiğiniz sayının çıkartılmasıyla elde edilen sonuca eşittir.

Bir dağılım grafiğinde eğilim çizgisi grafikteki x değerlerinin sırasını temel alır. Daha iyi bir sonuç için hareketli ortalama eklemeden önce x değerlerini sıralayın.

Aşağıdaki hareketli ortalama eğilim çizgisi, 26 haftalık bir dönemde satılan ev sayısındaki deseni göstermektedir.

Küçültülmüş Gezinti Bölmesi

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?