Hücrelere veri doğrulaması uygulama

Hücrelere veri doğrulama uygulama

Şunlara Uygulanır: Excel 2016 , Excel 2013 , Excel 2010 , Excel 2007
 

Veri doğrulamayı, kullanıcıların hücrelere girdiği veri veya değer türlerini sınırlandırmak için kullanın.

Departman listesi

Örneğin, bütçelendirmeyle ilgili bir çalışma kitabında yalnızca üç rakam içeren (harfsiz) hesap numaralarına izin verecek bir hücre aralığı ayarlayabilirsiniz. Kullanıcılara, hücreyi seçtiklerinde aşağıdaki gibi bir giriş mesajı gösterebilirsiniz:

Kullanıcılar hücre seçtiğinde bir girdi iletisi görüntülenir.

Kullanıcılar bu mesajı görmezden gelip hücreye 2 veya 5 rakamlı numaralar gibi geçersiz bir veri yazarsa da bir hata mesajı gösterebilirsiniz.

Veri doğrulama hakkında daha fazla bilgi ve senaryolar için bkz. Veri doğrulama hakkında daha fazla bilgi.

Hücreye veya aralığa veri doğrulama ekleme

NOT : Bu bölümdeki ilk üç adım herhangi bir veri doğrulama türü eklemek içindir. 4-8 arası adımlar özellikle açılan liste oluşturmak içindir.

  1. Doğrulamak üzere bir veya daha fazla hücre seçin.

  2. Veri sekmesinin Veri Araçları grubunda Veri Doğrulama'yı tıklatın.

    Veri Doğrulama, Veri sekmesinin Veri Araçları grubunda bulunur.
  3. Ayarlar sekmesindeki İzin Ver kutusunda Liste'yi seçin.

    Veri Doğrulama iletişim kutusundaki Ayarlar sekmesi
  4. Kaynak kutusunda liste değerlerinizi virgülle ayırarak yazın. Örneğin:

    1. Bir soruyu yalnızca verilebilecek iki cevapla sınırlandırmak için (örneğin, “Çocuğunuz var mı?”) Evet,Hayır yazın.

    2. Bir satıcının kalite itibarını üç derecelendirme ile sınırlandırmak için Düşük,Orta,Yüksek yazın.

      NOT : Bu adımlar çoğunlukla asla değiştirilmeyecek liste öğeleri için önerilir. Değişebilecek bir listeniz varsa veya zamanla öğe eklemeniz ya da kaldırmanız gerekirse, aşağıdaki En İyi Yöntem adımlarını izlemeniz daha iyi olur.

      En İyi Yöntem: Çalışma kitabının herhangi bir yerindeki hücre aralıklarına başvurarak da liste girişleri oluşturabilirsiniz. En verimli yol, önce listenizi oluşturup sonra Excel Tablosu olarak biçimlendirmektir (Giriş sekmesinde Stiller > Tablo Olarak Biçimlendir > sizin için en uygun Tablo Stili’ni seçin). Sonra tablonun Veri Gövdesi Aralığı’nı, yani tablo Üst Bilgisi’ni değil, sadece listenizi içeren bölümü seçin ve A sütununun üstündeki Ad Kutusu’na anlamlı bir ad girin.

      İsim kutusuna liste için anlamlı bir isim girin.

    Veri doğrulama Kaynak kutusuna liste değerlerinizi yazmak yerine, Eşittir (=) işaretinden sonra yeni tanımladığınız adı ekleyin.

    Tablo adından önce = işareti koyun.

    Tablo kullanmanın en güzel yanı da, siz listenize öğe eklerken veya listenizden öğe çıkarırken, veri doğrulama listenizin otomatik olarak güncellenmesidir.

    NOT : Başkalarının düzenlemesini engellemek için listelerinizi ayrı bir çalışma sayfasında (gerekirse gizli) tutabilirsiniz.

  5. Hücrede açılma onay kutusunun seçildiğinden emin olun. Aksi takdirde, hücrenin yanında aşağı açılan oku göremezsiniz.

    Hücrenin yanında görüntülenen, hücre içi açılan düğme
  6. Boş (null) değerlerle yapılmasını istediğiniz işlemi belirtmek için Boşluğu yoksay onay kutusunu seçin veya temizleyin.

    NOT : İzin verilen değerleriniz tanımlı ada sahip bir hücre aralığını temel alıyorsa ve bu aralığın herhangi bir yerinde boş hücre varsa,Boşluğu yoksay onay kutusu seçildiğinde doğrulanan hücreye herhangi bir değerin girilmesine izin verilir. Bu durum, doğrulama formülleriyle başvurulan hücreler için de geçerlidir: Başvurulan hücre boşsa, Boşluğu yoksay onay kutusu seçildiğinde doğrulanan hücreye herhangi bir değer girilmesine izin verilir.

  7. Veri doğrulamayı sınayarak doğru çalıştığından emin olun. Ayarlarınızın tasarladığınız gibi çalıştığından ve iletilerinizin beklediğiniz durumlarda görüntülendiğinden emin olmak için, hücrelere hem geçerli hem de geçersiz veriler girmeyi deneyin.

NOTLAR : 

 
Diğer veri doğrulama türlerini ekleme
 

Veri doğrulama için formül örnekleri

Şundan emin olmak için:

Bu formülü girin:

Piknik hesabının hücresi (C2) ancak, ihtiyari hesap (D2) için hiçbir şey bütçelenmemişse ve toplam bütçe (E2) ayrılan 40.000 TL'den küçükse güncelleştirilebilir.

=VE(D2=0,E2<40000)

Örnek 1: Veri doğrulamada kullanılan formüller

Ürün açıklaması içeren hücre (D2) yalnızca metin içerir.

=EMETİNSE(D2)

Örnek 2: Veri doğrulamada kullanılan formüller

Öngörülen bir reklam bütçesi içeren hücre (D2) için, alt yükleniciler ve hizmetler alt toplamı (D3) 800 TL veya daha az olmalı ve toplam bütçe miktarı (D4) da 97.000 TL veya daha az olmalıdır.

=VE(D3<=800,D4<=97000)

Örnek 3: Veri doğrulamada kullanılan formüller

Çalışan yaşını içeren hücre (C2) her zaman, toplam çalışma yılı (D2) artı 18 (en küçük işe alınma yaşı) toplamından büyüktür.

=EĞER(C2>D2+18,DOĞRU,YANLIŞ)

Örnek 4: Veri doğrulamada kullanılan formüller

A2:A10 hücre aralığındaki tüm veriler benzersiz değerler içerir.

=EĞERSAY($A$2:$A$10,A2)=1

Örnek 4: Veri doğrulamada kullanılan formüller

NOT : Önce A2 hücresinin veri doğrulama formülünü girin, sonra EĞERSAY için ikinci bağımsız değişkenin geçerli hücreyle eşleşmesi için A2’yi A3:A10’a kopyalayın. Yani A2)=1 bölümü, A3)=1, A4)=1 bölümüne dönüşecektir vs.

Daha fazla bilgi için

Ürün kod adı içeren hücre (D2) her zaman standart KOD- önekini içerir ve en az 10 (9’dan fazla) karakter uzunluğundadır.

=VE(SOLDAN(D2, 3) ="ID-",UZUNLUK(D2) > 9)

Örnek 6: Veri doğrulamada kullanılan formüller
 
Sık Sorulan Sorular
  • Yazı tipi boyutunu değiştirebilir miyim? Hayır, yazı tipi boyutu sabittir. Görüntü boyutunu değiştirmenin tek yolu, Excel penceresinin sağ alt köşesinden ekran yakınlaştırmanızı ayarlamaktır. Ancak ActiveX Birleşik Giriş Kutusu kullanabilirsiniz. Bkz. Çalışma sayfasına liste kutusu veya birleşik giriş kutusu ekleme.

  • Yazarken veri doğrulamama otomatik doldurma veya otomatik seçim yaptırmanın bir yolu var mı? Hayır, ancak ActiveX Birleşik Giriş Kutusu kullanıyorsanız bu işlev vardır.

  • Veri doğrulama listesinde çoklu seçim yapabilir miyim? ActiveX Birleşik Giriş veya Liste Kutusu kullanmadığınız sürece, hayır.

  • Veri doğrulama listesinden bir öğe seçip başka bir listeyi doldurmak için bu öğeyi kullanabilir miyim? Evet! Buna Bağımlı Veri Doğrulama denir. Daha fazla bilgi için, bkz. Bağımlı Açılan Listeler Oluşturma.

  • Bir çalışma sayfasındaki tüm veri doğrulamayı nasıl kaldırabilirim? Git > Özel iletişim kutusunu kullanabilirsiniz. Giriş sekmesinde >Düzenleme > Bul ve Seç, (veya klavyede F5’e ya da Ctrl + G’ye basın), sonra Özel > Veri doğrulama ve Tümü veya Aynı’yı seçin. Aynı veri doğrulama özelliklerine sahip tüm hücreleri seçmek için ilk olarak, bu veri doğrulama ayarlarına sahip bir hücre seçmeniz gerekir.

    Özel Git iletişim kutusu
  • Bir başkasını veri doğrulama ile hücrelere giriş yapmaya zorlayabilir miyim? Hayır, ancak herhangi birinin belirli koşullarda, (örneğin Çalışma Kitabını Kaydetme veya Kapatma işlemlerinden hemen önce) giriş yapıp yapmadığını denetlemek için VBA (Visual Basic for Applications) kullanabilirsiniz. Eğer bir seçim yapılmadıysa olayı iptal edebilir ve seçim yapılana kadar devam etmelerini engelleyebilirsiniz.

  • Veri doğrulama listesi seçimine göre hücreleri nasıl renklendirebilirim? Koşullu Biçimlendirme’yi kullanabilirsiniz. Bu durumda Yalnızca şunu içeren hücreleri biçimlendir seçeneğini kullanmalısınız.

    Yalnızca şunu içeren hücreleri biçimlendir seçeneği
  • Nasıl e-posta adresi doğrularım? Özel > Formül yöntemini kullanabilir ve girişte @ simgesinin bulunup bulunmadığını denetleyebilirsiniz. Bu durumda, kullanılan formül =ESAYIYSA(BUL(“@”,D2)) formülüdür. BUL işlevi @ simgesini arar. Bulunursa, sınama dizesinde sayısal konumunu döndürür ve girişe izin verir. Bulunamazsa, BUL hatayı döndürür ve girişi engeller.

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu?