Yavaş kayıttan yürütme, ses ve videolar arasında gecikme, ses takılması ve kaybolan kareler gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız, birkaç ipucu ses ve video kayıttan yürütme işlemlerinizi ve sununuza eklediğiniz herhangi bir medyanın uyumluluğunu geliştirmenize yardımcı olabilir.
İPUCU : Bazı eski video dosyası biçimleri, Windows RT bilgisayarda çalıştırılan Office'te düzgün sıkıştırılamayabilir veya dışarı aktarılamayabilir. H.264 ve Advanced Audio Coding (AAC) gibi daha yeni medya biçimlerini kullanmanızı öneririz. Office'in hangi sürümünü kullandığınızı öğrenmek istiyor musunuz?
Video ve özel efektler kullanırken performansı geliştirme
-
Sununuzun boyutlarını küçültmenize yardımcı olması için, sununuzdaki medya dosyalarını sıkıştırın.
-
Videonuzdaki gölgeler, yansımalar, parlama efektleri, yumuşak kenarlar, eğimler ve 3-B döndürme gibi özel efektlerin kullanımını sınırlayın.
Uygunluğu ve kayıttan yürütmeyi donanımla geliştirme
-
Bilgisayarınıza daha fazla bellek yükleyin veya daha güçlü bir grafik kartı takın.
-
Vista veya Windows 7.0 kullanıyorsanız, hangi alanları geliştirebileceğinizi görmek için Windows’daki Windows Deneyimi Dizini’ne bakın.
NOT : Windows Deneyimi Dizini bilgisayarınızın donanım ve yazılım yapılandırmasının kapasitesini ölçer ve ölçme sonucunu ‘temel puan’ biçiminde sunar. Daha yüksek temel puan genellikle bilgisayarınızın daha düşük bir bilgisayardan daha iyi ve hızlı performans göstermesi anlamına gelir. Daha fazla bilgi için Windows Yardım ve Destek’e bakın.
-
Video kartı sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Video kartınızın üreticisine başvurarak veya çevrimiçi web sitelerine giderek bunu doğrulamanız gerekir.
-
Donanım hızlandırmayı açın. PowerPoint'te bunu yapmak için, Dosya > Seçenekler > Gelişmiş'e gidin ve Görüntü'nün altında Donanım grafik hızlandırmasını devre dışı bırak onay kutusunu temizleyin.
-
Sununuzu yaptığınız cihazda yeterli boş disk alanı bulunup bulunmadığını denetleyin.
-
Renk derinliği ayarını 16 bit olarak değiştirin. Renk derinliği, bir resimdeki tek bir piksele atanmış renk değeri sayısıdır. Renk derinliği 1 bit (siyah ve beyaz) 32 bit (16,7 milyondan fazla renk) arasında olabilir.
-
Tüm diğer açık programları kapatın.
Medya dosyalarını bağlama veya ekleme konusunda dikkate alınması gereken noktalar
-
Medya dosyalarına bağlanmak yerine bu dosyaları eklemek daha iyi bir yöntem olabilir. Medya dosyalarının eklenmesi bunların kayıttan yürütülmesini güvence altına alır; öte yandan bu yöntem sununun dosya boyutunu artıracaktır. Ama,sununuzdaki medya dosyalarını sıkıştırabilirsiniz.
-
Videoları bağlamanız gerekiyorsa, sunumunuzu yapmayı planladığınız alanda çalışan bir ağ bağlantısı olduğundan emin olun. Ayrıca, sunumdan mutlaka bağlantıyı sınayın. Bu sunuyu başlatmadan önce sorunları tanımlamanıza yardımcı olur. Medyaya bağlamanın yararı sunu dosya boyutunun daha küçük olmasıdır. Ancak, bağlanan medya dosyalarının çalması için onları sunumla aynı dizine kopyaladığınızdan emin olun.
PowerPoint'in önceki sürümleriyle medyanın uyumluluğunu geliştirme
Sununuzda PowerPoint'in önceki bir sürümünden video veya ses dosyası varsa, dosya biçiminizi yükselterek gelişmiş multimedya kayıttan yürütme özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Yükseltme işlemi, medya öğelerini otomatik olarak güncelleştirir ve ekler. PowerPoint'te dosya biçimini yükseltmek için, Dosya sekmesinde Bilgi'yi ve sonra da Belgeyi Dönüştür'ü seçin.
NOT : Eski bir videoya çift tıklattığınızda video dosyalarınızı yükseltmenizi sağlayacak bir iletişim kutusu görüntülenir.
TEMP klasörünüzü temizleyin.
TEMP klasörünüzde çok sayıda dosya varsa, bu PowerPoint’i (ve diğer programları) önemli ölçüde yavaşlayabilir. Bu yüzden TEMP klasörünüzdeki fazlalık dosyaları düzenli olarak denetlemeli ve silmelisiniz.
TEMP klasörünüzü bulmak için aşağıdakileri yapın:
-
PowerPoint ve kullanmakta olduğunuz tüm diğer programları kapatın.
-
Başlat'ı seçin.
-
Çalıştır'ı seçin.
-
Aç kutusuna % temp % yazın.
-
Tamam’ı seçin.
-
Fazlalık .tmp dosyalarını seçin ve DELETE tuşuna basın.
NOT : Genellikle TEMP klasöründe bulunan tüm dosyaları silebilirsiniz. "Erişim hatası" iletisi alırsanız, büyük olasılıkla kullanımda olan bir dosyayı silmeye çalışıyorsunuz demektir.